5 razlogov za pilates

fighter/ 9 aprila, 2020/ Notranja vadba/

Pilates je vadba za telo, ki jo je razvil Nemec Joseph Hubert Pilates. Sam je že od otroštva bolehal za različnimi boleznimi in kasneje svoje življenje posvetil nadgrajevanju fizične moči. To mu je ob pomoči očeta gimnastičarja tudi uspelo. Že pri 14-ih je bil tako razvit, da je poziral za risanje anatomije telesa.

Pri pilatesu gre za celostno vadbo, ki močno zaposli tudi težje dostopne in šibkejše mišice, ki nosijo pomembno vlogo pri pravilni drži telesa in koordinaciji. Razlogov za to vadbo je še precej več od spodaj naštetih, a tokrat bomo predstavili tistih 5 razlogov za pilates, ki so še posebej pomembni.

1. Zdrava hrbtenica

Ker je osnova pilatesa, da skrbi za delovanje tudi tistih najbolj skritih in zapostavljenih mišic, je rezultat te vadbe naravnost idealen za vse s težavami zaradi bolečin v križu in slabo držo. S pilatesom se namreč ojačajo mišice, ki skrbijo za pravilno držo in podporo hrbtenice, kar posledično privede tako do lepše drže kot do odprave s tem povezanih bolečin v križu.

2. Oblikovanje telesa in samozavest

Posebne vaje pilatesa skrbijo za idealno oblikovanje človeškega telesa. Ker je bil oče pilatesa Joseph H. Pilates hkrati sin telovadca, si je tudi sam silno želel lepega in mišičastega telesa. Bolezni v otroštvu so se mu pošteno postavile po robu do tega cilja, ki pa ga je na kocu vendarle dosegel.

S premišljenim iskanjem pravih vaj je Josephu uspelo sestaviti idealno vadbo za klesanje telesa. Ker pa lepo oblikovano telo s seboj prinaša tudi višjo samozavest, danes velja, da je pilates izredno uspešen tudi na tem področju.

3. Umirjenost telesa in duha

Za pilates je značilno, da je potrebno vaje izvajati zelo natančno, z mehko izdelanimi gibi. Zelo velik poudarek pri sami vaji pa se daje tudi globokemu in pravilnemu dihanju. Um mora biti med izvajanjem vaj pilatesa vedno prisoten, zato ni nič kaj nenavadno, da s to vadbo ne dosežemo samo boljše drže, pač pa tudi boljše stanje samega duha.

Oče pilatesa je dihanje opisal kot prvo in zadnje dejanje v življenju. Pravilno dihanje med vadbo pilatesa povzroča maksimalno učinkovitost, dihanje pa je potrebno povsem uskladiti s samim gibanjem telesa. Za pravilno dihanje velja, da vdih sledi raztezanju hrbtenice, izdih pa pri upogibu.

4. Podpora za športnike in rekreativce

Ne glede na to, ali ste profesionalni športnik ali rekreativec, boste z vadbo pilatesa svoje sposobnosti le še nadgradili. Boljša drža pri teku, razbremenitev hrbtenice, pravilno gibanje, boljša motorika, …

Prednosti pilatesa

Pilates bo zagotovo nadgradil vaše gibalne zmožnosti.

Vse to so razlogi, zakaj je pilates dober tudi kot podpora za vse že aktivne osebe. Dobro je vedeti, da je pilates prav tako dobrodošel pri vračanju po športnih in drugih poškodbah, pa tudi pri izvajanju fizioterapije.

5. Pozitiven vpliv na spolno življenje

Ker pri pilatesu delujejo prav vse mišice (tudi tiste pozabljene), je dejstvo, da si ženske z vadbo tako utrdijo medenično dno, moški pa izboljšajo erekcijo, kar posledično vodi v večjo občutljivost in boljše spolno življenje.

Več kot dovolj razlogov, da pilates postane del vašega življenja!