5 vrst koles, ki jih morate poznati

fighter/ 1 decembra, 2020/ Tek in kolesarstvo/

Poganjanje pedal je še toliko učinkovitejše, zanimivejše in ne nazadnje vznemirljivejše, če sedite na vrsti kolesa, ki je posebej zasnovano za teren, po katerem najpogosteje kolesarite. Morda pa vas je tovrstna aktivnost šele začela zanimati in ste zato v fazi nakupovanja kolesa.

Predstavili vam bomo 5 vrst koles, ki jih pri izbiri novega, za okolje prijaznega prevoznega sredstva nikakor ne smete spregledati. Osredotočite se na njihove tipične lastnosti – izbira bo veliko lažja, nakup pa hitrejši.

In ko že omenjamo nakup, naj zapišemo še, da so vse predstavljene vrste koles na voljo v kolesarski trgovini Extreme Vital. Preverite oddelek KOLESARSTVO, kjer boste našli tudi drugo kolesarsko opremo, kot so posamezne komponente koles, oblačila, kolesarske čelade in očala, zaščitna oprema, kolesarski nahrbtniki in drugi dodatki.

1. Gorsko kolo

Vsa gorska kolesa niso enaka. Razlikujejo se zlasti glede na to, po kakšni vrsti terena vozimo in kakšen je naš stil vožnje. Na splošno gorsko kolo lahko umestimo v eno izmed štirih kategorij. To so kolesa za kros, turna ali vsegorska kolesa, kolesa za freeride in kolesa za spust.

Prva vrsta je namenjena kolesarjem čez drn in strm, kjer je največji poudarek na vožnji v klanec. Kolo je polnovzmeteno. Turno ali vsegorsko kolo (all mounatin) je namenjen izjemno široki uporabi. Z njim lahko kolesarite po asfaltu, makadamu, na raznih stezah in po precej zahtevnih ozkih poteh. Je nekoliko težje, robustnejše ter polnovzmeteno.

All mountain gorsko kolo Scott Genius 960

All mountain gorsko kolo Scott Genius 960 • Extreme Vital

Za gorsko kolesarstvo je poleg turnega najprimernejše kolo za kros. Z njim se lahko na preprost način vzpenjate na lasten pogon. Tudi vožnja navzdol je povsem zabavna in varna. Z njim ne nazadnje lahko izvajate celo daljše oziroma celodnevne kolesarske ture.

Za vožnjo navzdol so zlasti dobrodošla freeride in kolesa za spust. Odlična so za vožnjo po najzahtevnejših terenih, kjer je veliko naravnih ovir, na primer skal, korenin. Za poganjanje navzgor morate pri takšni vrsti gorskega kolesa imeti precej kondicije.

2. Cestno kolo

Če si želite daljših voženj po cesti, je za vas najboljša izbira cestno kolo. Pri nakupu je dobro vedeti, kakšen način vožnje po cesti vam najbolj ustreza. Glede na to si lahko ustrezneje izberete geometrijo kolesa. Ta je lahko zasnovana za hitre vožnje ali pa za pokončnejšo držo telesa ter za nabiranje večjih količin kilometrov.

Cestno kolo Specialized Allez Elite

Cestno kolo Specialized Allez Elite • Extreme Vital

Za rekreativce je boljša izbira geometrija kolesa s pokončno držo. Posebno pozornost namenite še materialu. Učinkovitejša cestna kolesa imajo okvirje iz ogljikovih vlaken. To pomeni, da so lahka, toga ter da odlično absorbirajo tresljaje s podlage. Cenejša cestna kolesa so praviloma narejena iz aluminijastih zlitin. So trša in veliko manj zmogljiva.

3. Treking kolo

Za vožnjo po asfaltu in dobro utrjenih makadamskih poteh oziroma po ravnicah ter podlagah z rahlim do zmernim naklonom je odlična izbira treking kolo – hibrid med gorskim in cestnim kolesom. Položaj telesa na njem je izjemno udoben.

Treking kolo Scott Sub Cross 20

Treking kolo Scott Sub Cross 20 • Extreme Vital

S treking kolesom se lahko brez pomislekov odpravite tudi na daljše razdalje oziroma na krajša potovanja. Kolo opremite s primerno prtljago in že ste pripravljeni na zanimivo avanturo.

Za takšno vrsto kolesa je praviloma značilno sprednje vzmetenje. To odlično poskrbi za blaženje na neutrjenih površinah. Vse pogosteje vključuje še disk zavore, kar omogoča še boljšo kontrolo hitrosti, večje zavorne moči in ne nazadnje večjo varnost.

4. Gravel kolo

Za udobno vožnjo tako po asfaltu kot po makadamskih poteh izberite gravel kolo. Po svojem videzu še najbolj spominja na cestno kolo, toda zaradi svojih karakteristik je primeren zlasti za vožnjo po makadamu.

Gravel kolo Cannondale Topstone 0

Gravel kolo Cannondale Topstone 0 • Extreme Vital

Gravel kolo si svojo “dedno zasnovo” deli s ciklokros kolesom. Ključna razlika med gravel in ciklokros kolesom je v geometriji ter širini vilic. Gravel ali “cestak za makadam” je prepoznaven tudi po svojih širokih plaščih.

Primeren je tudi za vožnjo po urejenih gozdnih poteh. Ne nazadnje ga lahko primerjamo tudi s treking kolesom, ki je ravno tako primeren za vožnjo po različnih vrstah terenov.

5. Mestno kolo

Za vožnjo v službo ali po mestnih opravkih je najboljša izbira mestno kolo. Zanj je značilno, da je že serijsko opremljeno z vsemi potrebnimi mestnimi dodatki. To so prtljažnik, strešica, zvonec in luč. Mestno kolo vam zagotavlja izjemno udoben položaj telesa za krmilom, od koder imate odličen pregled nad prometnim dogajanjem.

Mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P

Mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P • Extreme Vital

Gorsko, cestno, treking, gravel ali mestno kolo? Ste se že odločili? Če se nikakor ne morete odločiti za samo eno vrsto kolesa, dobro premislite, kje in na kakšen način se boste najpogosteje vozili. Tako boste hitro izločevali vrsto po vrsto ter končno prišli do najustreznejšega kolesa.

S tem pa si še niste povsem zagotovili kakovostnega nakupa. Potrebno bo namreč izbrati še primernega ponudnika oziroma dobro trgovino s kolesi. Vabljeni v specializirano prodajalno s kolesi – Extreme Vital. V njej boste našli vse omenjene vrste koles in še mnogo več!