Kako izbrati prava oblačila za kolesarjenje?

fighter/ 13 avgusta, 2022/ Tek in kolesarstvo/

Za udobno in prijetno poganjanje pedal zagotovo potrebujete več kot samo dobro kolo. Z ustrezno izbranimi oblačili se boste na kolesu počutili precej udobneje. Ob tem ne smemo pozabiti niti na uporabo kolesarske čelade. Ta naj bo vedno najpomembnejši del opreme.

Veliko kolesarjev začetnikov predvsem pozablja na pomen ustreznih kolesarskih hlač in rokavic. Tudi omenjena kosa kolesarske opreme precej pripomoreta k še prijetnejši vožnji.

Kolesarske hlače

Največ prednosti vam lahko med kolesarjenjem ponudijo kolesarske hlače z udobno gelsko blazinico. Na voljo so blazinice za moške in ženske. Ženske imajo drugačno obliko v primerjavi z moškimi – na zadnji strani so hlače širše. Na voljo so v različnih gostotah in debelinah.

Široke kolesarske hlače Alpinestars Alps 8.0

Široke kolesarske hlače Alpinestars Alps 8.0 • Extreme Vital

Debele na mehkih sedežih lahko povzročajo neudobje in celo vnetje mišic. Izgubi se učinek mehkega sedeža. Na trdem sedežu pa debela blazinica deluje tako, da se dobesedno potopite vanj. Ena od možnosti je na primer uporaba tanke kolesarske podloge na trdem sedežu. Dobro pa je preizkusiti tako tanjšo kot debelejšo blazinico. Sami morate ugotoviti, katera vam bolj prija.

Funkcionalno spodnje perilo

Funkcionalno ali termo spodnje perilo je pametno nositi kot spodnji sloj pod športnimi oblačili. Ta sloj ni primeren samo za kolesarjenje, temveč tudi za mnogo drugih športov. Najpomembnejša funkcija funkcionalnega spodnjega perila je učinkovito odvajanje znoja s telesa.

Moška aktivna majica Castelli Prosecco Tech LS

Moška aktivna majica Castelli Prosecco Tech LS • Extreme Vital

Če funkcionalno spodnje perilo vsebuje ogljikova vlakna, primerno vzdržuje telesno temperaturo. Glede na sezono ga lahko umeščamo v tri različne kategorije – poletje, 4 seasons, zima:

  • Perilo “poletje” je zasnovano za največjo vročino, kadar temperature in vlaga preprečujeta koži dihanje.
  • Perilo “4 season” se lahko uporablja skozi vse leto – navadno kot podloga, ki je direktno v stiku s kožo.
  • Perilo “zima” pa je narejeno tako, da se ga lahko nosi pri nizkih temperaturah. Posledično vam ne bo treba porabljati energije za dodatno ogrevanje telesa.

Kolesarski dresi

Dresi za kolesarjenje še zdaleč niso samo funkcionalni, zračni, lahki, hitri, aerodinamični, hitro sušeči, anatomski in raztegljivi, temveč so tudi izjemno modni ter stilski. Uporabljajo se kot drugi sloj na termo perilu ter vključujejo mnoge prednosti, ki poskrbijo, da kolesarjenje ni samo zabavno, ampak tudi udobno in prijetno.

Kolesarska termo majica Castelli Puro 3 FZ

Kolesarska termo majica Castelli Puro 3 FZ • Extreme Vital

Kolesarski dres ima praviloma poseben kroj, ki je prilagojen aktivnosti. Vsebuje zadrgo, večinoma vzdolž celotne dolžine dresa, ter zadnje žepe, v katere lahko shranite manjše predmete, kot sta telefon in denarnica. Na voljo so različni dresi, na primer s kratkimi in z dolgimi rokavi.

Kolesarski plašči in jakne

Pomemben kos kolesarskih oblačil je dežni plašč. Ta mora biti dovolj lahek ter kompakten in se mora preprosto zložiti v zadnji žep dresa. V primeru vetra ali nepričakovanega dežja se ga lahko hitro obleče. Tako plašči kot jakne za kolesarjenje pa morajo biti lahki, prilagodljivi, povsem odporni na veter in vodo ter kompaktni.

Kolesarske rokavice

Tudi kolesarske rokavice so zelo dobrodošel del opreme, saj vpijajo znoj, zato roke med aktivnostjo ostajajo suhe. Na notranji strani imajo praviloma blazinice, ki skrbijo za učinkovit nadzor nad kolesom in zavornimi ročicami.

Ženske kolesarske rokavice Northwave Fast

Ženske kolesarske rokavice s kratkimi prsti Northwave Fast • Extreme Vital

Seveda so rokavice namenjene tudi zaščiti. Če med kolesarjenjem padete, roke avtomatsko stegnete predse in tako zaščitite svoj obraz in telo. Oblazinjene rokavice za kolesarjenje ublažijo udarce in dobro varujejo dlani.

Kompresijske nogavice

Najbolj zavedni kolesarji imajo med aktivnostjo na sebi tudi kolesarske kompresijske nogavice. Te poskrbijo za večje udobje, obenem še za učinkovito zaščito nog. Omenjena oprema sodi na področje medicinskih pripomočkov, zato jo lahko kupite v specializiranih prodajalnah.

Na sploh pa je za takšne nogavice značilno, da sodijo v vrsto športnih kompresijskih nogavic. Večjo stopnjo kompresije imajo pri gležnju oziroma pod kolenom. To kolesarjem omogoča lažje vračanje krvi iz nog proti srcu, prav tako pa vplivajo na bistveno hitrejšo razgradnjo metabolitov.

Preberite tudi: Kam po kakovostna kolesarska oblačila?