Spoznavamo vrste koles: mestno kolo

fighter/ 12 aprila, 2021/ Tek in kolesarstvo/

Ko se počasi izvijemo iz nekoliko bolj sivega in hladnejšega vremena in na naša vrata potrka pomlad, nas prične vleči ven. Zahoče se nam sprehodov v naravi, a tudi vožnje s kolesom. Kolo pa je lahko zelo raznovrstno transportno sredstvo, ki je na voljo uživanju na neurejenih gozdnih poteh, nabiranju kilometrov na cesti, ali pa nam služi kot transport v mestnih središčih.

Tokrat bomo govorili prav o slednjem in se dotaknili nekaj lastnosti mestnega kolesa, ki nam prinašajo veliko prednosti. Na voljo je namreč več vrst koles, ki pa se eno od drugega razlikujejo. Pa poglejmo, zakaj je mestno kolo tako zelo posebno, da ga imenujemo »mestno«.

Mestno kolo zagotavlja udobje

Vožnja s kolesom po mestnih središčih mora biti učinkovita, hkrati pa tudi udobna. Če denimo kolesa, ki so namenjena bolj aktivnim rekreativcem, kaj dosti udobja ne nudijo, pa je to povsem drugače pri mestnih kolesih. Za mestno kolo ni nobene potrebe, da bi bilo super lahko in oskubljeno, saj ne gre za športnika.

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P

Žensko mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P • Extreme Vital

Naloga mestnega kolesa je, da nas udobno popelje od točke A do točke B. To pomeni, da ima udoben sedež, krmilo in vsa tista razmerja med posameznimi elementi, ki nam omogočajo udobno sedenje in držo med vožnjo. Seveda boste na njem našli tudi prestave, ki so namenjene lažjemu premagovanju kakšnih manjših naklonov, ne pa dirjanju vsepovprek.

Poskrbljeno za varnost in zaščito

Ko govorimo o varnosti na kolesu, vsekakor ne moremo mimo paketa sprednje in zadnje luči, ki vozila v cestnem prometu opozarjajo na nas, ko se s kolesom vozimo v temi ali megli. Manjkati ne sme niti zvonec, vsekakor pa pri zaščiti najprej pomislimo na blatnike.

Ti ob morebitni povoženi luži ali slabšem vremenu preprečijo, da bi v službo prišli v umazanih oblačilih. Glede varnosti, boste na mestnem kolesu skorajda vedno našli tudi različne svetlobne odsevnike, ki še dodatno skrbijo za to, da nas v prometni gneči ostali opazijo.

Mestna kolesa ponujajo več

Omenili smo že, da je mestno kolo precej opremljeno z vidika varnosti in udobja, vsekakor pa na tem mestu dodajmo še drugo dodatno opremo, ki takšno kolo spremeni v pravega osebnega pomočnika. Pa denimo, da imate doma malčka, ki ga je potrebno voziti v vrtec. Zanj se bo vedno našel otroški sedež, ki se ga enostavno in varno namesti na kolo.

Moško mestno kolo Cannondale Bad Boy 1

Moško mestno kolo Cannondale Bad Boy 1 • Extreme Vital

Potem pa so tu še različne košare, ki nam zelo prav pridejo na poti iz trgovine. Prav tako lahko vanje odložimo tudi torbico ali karkoli drugega, kar bi nas sicer oviralo med vožnjo s kolesom. Na mestnih kolesih so nameščena večja kolesa s tanjšimi gumami, kar pomaga pri lažjem obračanju pedal in manjšem naporu.

Pozabite na popoldansko konico

Če ste se že večkrat jezili nad popoldansko prometno konico in dejstvom, da ste za kratko pot potrebovali nekajkrat preveč časa, se ji boste v prihodnje z mestnim kolesom zlahka izognili. Gre za izjemen recept, poln dobrih sestavin. Za začetek boste prihranili na času, ki ga boste lahko zamenjali za kavico v središču mesta.

S kolesarjenjem boste poskrbeli za svoje zdravje in boljšo telesno pripravljenost, bolje se boste počutili, prav tako pa se boste rešili nakopičenega stresa. In s kolesom lahko zavijete kamorkoli, čeprav vam je ideja na pamet padla šele zadnji trenutek.

Elegantno z mestnim kolesom

Ne le, da je mestno kolo elegantno, pač pa ste na njem lahko elegantni tudi vi. Ker je kolo dobro opremljeno in skrbi za to, da do vas ne doseže različna umazanija, ki frči s koles, lahko nanj sedete nadvse elegantno oblečeni. Za v službo, obisk ali zgolj za pohajkovanje po mestnih ulicah.

Z mestnim kolesom boste zadeli v polno, če se želite znebiti slabe volje med prometnimi konicami in biti hitro kjerkoli si boste želeli. Pozabili smo omeniti še težave s parkiranjem v mestnih središčih. Za kolesa se vedno najde prostor, kajne?