Zakaj je joga odlična vadba?

fighter/ 15 aprila, 2020/ Notranja vadba/

Vsi smo že slišali za jogo in večina si jo predstavlja kot sedenje v lotusovem cvetu in meditiranje. Seveda gre za precej več kot le to. Joga je rezultat starodavnih hindujskih urjenj duha, pri katerih je izrazitega pomena dosledno izvajanje telesnih položajev v kombinaciji z dihanjem in duhovno osredotočenostjo.

Joga izvira iz Indije in je orodje za doseganje telesnega ter duševnega ravnovesja. Poznamo veliko vrst joge, a za osnovne se štejejo štiri: Hatha, Raja, Jnana in Bhakti joga. Joga je odlična za izboljšanje stanja duha, motorike in zavedanja svojih sposobnosti.

Učinki joge na fizični in duhovni ravni

Ob rednem in pravilnem izvajanju joge se izboljšajo mišični tonus, elastičnost mišic in prožnost celega telesa. Morda ne bi verjeli, a z jogo ženske dejansko dosežejo zmanjšanje menstrualnih bolečin, sicer pa tudi velja, da joga izboljšuje imunski sistem. Prav tako pomaga ljudem s težavami spalnega ritma.

Izvajanje joge

Z rednim izvajanjem joge boste okrepili tako telo kot tudi um.

Osebe, ki izvajajo jogo, priznavajo, da se je njihovo psihološko stanje močno izboljšalo. Ljudje s psihološkimi težavami so le-te spravili na minimum, in celo tisti, ki se težav niso zavedali, priznavajo, da so njihove misli jasnejše in bolj usmerjene k pravim ciljem. Joga človeka pomiri in mu pokaže smisel življenja. Lahko bi rekli, da te redno izvajanje joge popelje na neko drugo, višjo raven zavedanja.

Joga je idealno sredstvo za doseganje sreče in zadovoljstva. Namen joge je, da globoko pri sebi razčistimo, kaj je pomembno in kaj ne, ter se zavemo samih sebe kot tudi svoje okolice. Odstranitev negativnih misli in čustev vodi v spravo in srečo ter odganja stres. Slednji pa vemo, da povzroča kopico nevšečnosti, ki vodijo v različne bolezni.

Za kaj vse je še dobra joga?

Kot že zapisano, pri jogi ne gre le za napredovanje uma in duha na višje ravni zavedanja, pač pa pozitivno vpliva tudi na samo fizično telo. Z jogo vam bo uspelo znižati morebiten previsok krvni tlak. Zakaj? Ker se z jogo naučite odstranjevati negativne misli in stres, ta pa močno vpliva na povišan krvni tlak.

Ker boste z vajami pri jogi krepili posamezne mišične skupine, za katere morda niti vedeli niste, boste s tem dosegli še nekaj pomembnega. Izboljšali boste telesno držo in učvrstili položaj svoje hrbtenice. Prav to pa je ključnega pomena, ko govorimo o odpravi bolečin v križu.

Ne boste verjeli, ampak joga krepi celo imunski sistem. Četudi pa bi se nalezli kakšnega prehlada, boste tega zaradi boljše pripravljenosti precej prej preboleli. Ker s posameznimi vajami dejansko »masiramo« določene notranje organe, se bo vaše telo na ta način lažje znebilo nakopičenih strupenih snovi, posledično pa boste to občutili z izboljšano prebavo.

Kaj potrebujem za jogo?

Za izvajanje joge prav zares ne potrebujete veliko. Dovolj bo nekaj prostora, lahkotna in udobna oblačila, ki ne zategujejo okoli ramen ali dimelj, in podlogo. Joge se lahko loti vsakdo in zmotno je misliti, da je potrebno biti za jogo ekstremno gibljiv. Prav joga vam bo pomagala, da boste postali bolj gibljivi in se začeli zavedati celotnega potenciala svojega telesa.

Ne pozabite! Z jogo je lahko vaše življenje precej bolj pozitivno, srečno in uspešno.