Spoznavamo vrste koles: gravel kolo

fighter/ 9 novembra, 2022/ Tek in kolesarstvo/

Slovenci smo med drugim tudi navdušeni kolesarji, kar kažemo na cestah in drugih površinah. Tisti, ki si želijo več hitrosti in daljših tras, se praviloma znajdejo na cestnih kolesih (specialkah), ostali pa največkrat na gorskih ali treking kolesih. Če ste ljubitelj cestnega kolesarstva, potem veste, da vas večkrat mika zaviti s ceste malce v naravo.

S cestnim kolesom to ni najboljša zamisel, a lahko to zagato rešite, če sedete na gravel kolo. Gre za vrsto kolesa, ki na daleč povsem spominja na cestno, a skriva pomembne razlike med obema. Izdelano je namreč tako, da bi se kar najbolje znašlo na makadamu in drugih neravnih površinah, kljub temu pa ostaja hitro.

Vzemite hitrost s seboj

Cestni kolesarji radi vozijo hitro in daleč, zato jih misel na gorsko kolo ne veseli preveč. Kljub temu pa z zavistjo tu in tam pogledajo proti makadamskim potem stran od avtomobilov in hrupa. Z gravel kolesom lahko zapeljemo tudi v naravo. Ker je kolo lahko in so pnevmatike primerne za različne terene, je še vedno hitro.

Moško gravel kolo Specialized Diverge E5 (2023)

Moško gravel kolo Specialized Diverge E5 • Extreme Vital

Kljub temu pa velja opozorilo, da hitrost ni nekaj, kar bi morali na vseh terenih iskati na vsak način. Še posebej tam, kjer bi bili za vožnjo skorajda nujni blažilci, katerih gravel kolo po večini nima. Ker je okvir precej lažji od gorskega kolesa, ga lahko v tem primeru enostavno prenesete preko dela poti s prevelikimi ovirami.

Za koga je primerno gravel kolo?

Če nadvse uživate v vožnji s kolesom, imate radi hitrost, ste po duši avanturist in se podate kam tudi brez načrta in zemljevida, bo gravel kolo za vas odlična izbira. S tem kolesom ne boste v tekmi s časom. Le sami s seboj in potmi, ki jih boste želeli prekolesariti, ter kraji, ki jih boste želeli spoznati.

Žensko gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon (2023)

Žensko gravel kolo Specialized Diverge Sport Carbon • Extreme Vital

Ko se boste naslednjič odpravljali na pot, vam ne bo treba razmišljati zgolj o cestah, prometu in križiščih. Svojemu duhu boste dali prosto pot in dovolili očem, da izberejo naslednjo destinacijo za svoj cilj. Na ta način boste obiskali več krajev, kot bi si lahko mislili, kolo pa bo večkrat potrebno vodne prhe, ker bo blatno.

Kaj pa dodatna oprema?

Načeloma je tako, da kolo nudi kar na prvi pogled vidimo. Najprej se nam utrne misel in primerjava s cestnim kolesom, ki prav tako nima kaj dosti opreme. A tudi na gravel kolo je moč namestiti blatnike in nekaj dodatne opreme, če je to seveda potrebno.

Moško gravel kolo Giant Revolt Advanced 2 (2023)

Moško gravel kolo Giant Revolt Advanced 2 • Extreme Vital

V tem primeru bodite pred nakupom pozorni na velikost okvirja saj mora biti na njem dovolj prostora. Tudi na nosilce za blatnike ne pozabite. Za kolesarje, ki radi potujete in s tem potrebujete s seboj še kakšno potovalno torbo velja opozorilo glede vilic. Te morajo namreč prenesti večje obremenitve.

Stabilnost v vsakem trenutku

Prav nič čudnega ni, če gravel kolo zagledamo na mestnih ulicah, ali pa na kolesarski stezi, ko se nekdo z njim pelje v službo. Pnevmatike so dovolj široke, da nudijo zadovoljiv oprijem in stabilnost, okvir kolesa pa je zasnovan tako, da se na njem sedi bolj vzravnano kot je to primer pri cestnem kolesu.

Na ta način vožnja postane precej bolj udobna, zmotijo pa ne niti tlakovane poti urbanih središč ali morebitne neravnine na poti. Tovrstna kolesa navadno niso vzmetena, kljub temu pa nudijo precej sproščeno vožnjo in manj utrujajo hrbet kot klasično cestno kolo.

Če potrebujete kolo za vsak dan, za pot v službo, vikend izlete v neznano in za avanturistične podvige zunaj asfaltiranih cest, bo gravel kolo odlična izbira za vas. Pred nakupom gravel kolesa se s prodajalcem posvetujte o izbiri ustrezne velikosti, čeprav je treba dodati, da ni nujno primerna za vas samo ena velikost.