Kako poskrbeti za varnost na smučišču?

fighter/ 9 aprila, 2020/ Zimski športi/

Smučanje je izredno zabavna in zdravju koristna rekreacija na svežem zraku, a le v primeru, da ustrezno poskrbimo za varnost na smučišču. Del te odgovornosti seveda leži tudi na upravitelju smučišča. V veliki večini pa so še vedno smučarji sami tisti, ki morajo poskrbeti tako za svojo kot za varnost drugih smučarjev.

Da gre za pomembno zadevo, priča tudi poseben zakon o varnosti na smučiščih (ZVSmuč-1), ki v Sloveniji ureja osnovna pravila za varno in odgovorno uporabo smučišč. Za dosledno izvajanje tega zakona skrbijo pristojne službe ter policisti na smučeh.

Upoštevanje svojih sposobnosti

Velikokrat se pripeti nezgoda, ki je v sami osnovi posledica pomanjkljive osnove smučarskega znanja in pretiravanja posameznika. Takšen smučar ogroža tako sebe kot tudi druge smučarje na smučišču. To počne z neprevidnim smučanjem, prečkanjem celotne smučarske proge ali s smučanjem po neurejenih smučarskih površinah.

Smučar z nekaj manj smučarskega znanja ali izkušenj se mora tega zavedati in smučati na manj zahtevnih progah, vsekakor pa mora biti ves čas pozoren na okolico. V teh primerih je velika težava tudi neprilagojena hitrost, katere takšen smučar v nekem trenutku enostavno ne more več obvladati.

Uporaba zaščitne opreme

Še posebej smučarji, ki so še iz starih časov vajeni, da na glavo sodi samo kapa, se zelo težko sprijaznijo z zaščitno smučarsko čelado. A dejstvo je, da ta v veliko primerih prepreči poškodbe glave, v nekaterih pa celo rešuje življenja. K sreči mladina danes gleda na čelado kot na modni dodatek in je tako na smučiščih vse manj smučarjev brez čelade. Uporaba zaščitne čelade je za otroke do 14. leta starosti obvezna tudi po zakonu.

Pod zaščitno opremo spadajo seveda tudi kvalitetne rokavice in oblačila, ki poskrbijo, da se smučar ne rani že ob vsakem padcu in stiku s trdo snežno ali ledeno površino. V zadnjem času pa so zelo popularni tudi ščitniki za hrbet, na katerem se konča večina nerodnih padcev.

Upoštevanje pisanih in nepisanih pravil

Na smučišču veljajo tako pisana kot nepisana pravila. Če se jih smučarji držijo, precej težje pride do nevarnih situacij, ki se lahko končajo s poškodbo ali morda še kaj huje.

Morda velja na tem mestu omeniti, da se druge smučarje prehiteva na razdalji, ki jim omogoča varno smučanje, da se nikoli ne ustavlja na zahtevnih delih smučišča in da se morebitnemu ponesrečencu takoj ponudi pomoč.

Alkohol ne sodi na smučišče

Na smučiščih se žal vse prevečkrat dogaja, da se po belih strminah podijo opiti smučarji. Alkohol, tako kot na voznike, vpliva tudi na razsodnost smučarja. Ta pod vplivom le-tega preceni svoje sposobnosti in recept za nesrečo je tu. Prav tako se pod vplivom alkohola upočasnijo motorične funkcije in reakcijski čas. Zato … roke stran od alkohola in počakajte na zadnjo vožnjo, ko boste lahko s prijatelji brezskrbno nazdravili na uspešen dan, ki bo za vami.

Pijača po smučanju

Alkohol naj počaka, da s smučanjem zaključite.

Opozorilo: Če vas na smučišču ustavi policist na smučeh in po preverjanju alkoholiziranosti ugotovi, da je v vaši krvi presežena dovoljena količina alkohola, sledi odvzem smučarske vozovnice in kazen kar med 400 in 800 evri.