5 najpogostejših poškodb pri smučanju

fighter/ 6 aprila, 2020/ Zimski športi/

Zimski letni čas s seboj prinaša mraz, sneg, a tudi obilo zimskih radosti. Ena teh je zagotovo smučanje, ki je pravzaprav nacionalni šport večine Slovenk in Slovencev. Čeprav je dirjanje po zasneženih smučiščih naravnost sanjsko, pa je pri smučanju potrebno biti tudi previden.

Gre za vrsto športa, pri kateri je kar nekaj možnosti za poškodbe v primeru neprevidnosti ali neupoštevanja pravil in neuporabe zaščitne opreme. Tokrat si bomo ogledali 5 najpogostejših poškodb pri smučanju in preverili, kako se jim v čim večjem loku izogniti.

1. Smučarske poškodbe kolen

S pojavom tako imenovanih Carving smuči je smučanje dobilo povsem novo dimenzijo. Gre za smuči s poudarjenim zunanjim lokom, ki so plod slovenskih razvijalcev. Smučanje je na ta način postalo precej hitrejše v zavojih, a je ta tehnika s seboj prinesla tudi več smučarskih poškodb. Te so večinoma posledica neprevidnih smučarjev, ki precenjujejo svoje smučarsko znanje in fizično pripravljenost.

Precenjevanje zmožnosti

Do poškodb največkrat pride, ker smučarji precenjujejo svoje zmožnosti.

Največkrat je za poškodbe kolen pri smučanju kriva previsoka hitrost. Telo smučarja mora namreč prek kolenskih sklepov ohranjati ravnotežje tudi ob zelo hitrih spremembah hitrosti smuči, in takrat hitro pride do kakšne poškodbe. Najpogosteje pride do pretrganih križnih vezi in poškodb meniskusa.

2. Poškodbe glave

Ker so padci pri smučanju sila pogosti in je snežna podlaga precej trda, je seveda hitro na udaru tudi smučarjeva glava. Danes so glave smučarjev že v veliki večini zaščitene s smučarsko čelado, a kljub temu še vedno velikokrat pride do poškodb glave. Najpogosteje tovrstne padce spremlja lažji ali močnejši pretres možganov, pogosto pa je potrebno tudi šivanje ran.

3. Poškodbe rok, rame in ključnice

Ko govorimo o posledicah padca, enostavno ne moremo mimo poškodb rame ali ključnice. Zgornji del telesa z okončinami vred je namreč prvi v stiku s snežno podlago. Roke lovijo oporo in skušajo zaščititi preostalo telo, zato hitro pride do zvinov ali zlomov zapestij, izpahnjenih ram ter počenih ali zlomljenih ključnic.

4. Poškodbe hrbta

Še en precej ranljiv del človeškega telesa, ko govorimo o smučarskih poškodbah, je hrbet. Padci se velikokrat končajo na njem, pri hujših padcih pa hitro lahko pride do poškodbe vretenc in medvretenčnih diskov. Enako velja tudi za nenadne gibe, ki so na smučiščih precej pogosti. Poškodbe hrbta lahko smučar v določeni meri prepreči z uporabo zaščite v obliki ščitnika za hrbet.

5. Zlomi kosti

Klasika med vsemi smučarskimi poškodbami so različni zlomi kosti. Velikokrat gre v tem primeru za zlom zapestij, ključnice ter na splošno kosti rok in nog. Zlome na smučiščih pogosto spremlja operativno zdravljenje, saj smučar po nastali poškodbi še pogosto drsi po snežni podlagi in na ta način zakomplicira osnovno poškodbo.

Potrebno se je zavedati, da za svojo varnost največ lahko stori vsak smučar sam. Najprej z uporabo zaščitne opreme, potem pa z zavedanjem svojih sposobnosti kot tudi s skrbjo za ostale smučarje na smučišču.

Prav tako je potrebno na smuči stopiti z zavedanjem, da alkohol ne sodi na smučišče. Le treznih misli boste namreč lahko upoštevali prej zapisane nasvete.