Curling – v Sloveniji od leta 2010

fighter/ 6 aprila, 2020/ Zimski športi/

Za nas nekoliko neobičajen šport nekateri imenujejo kar šah na ledu. Že to, da gre za olimpijski šport z več 100-letno tradicijo, pove ogromno. Curling po zadnjih podatkih izhaja iz Škotske, ko prve omembe samega športa zasledimo v 16. stoletju, čeprav krožijo ugibanja, da zgodovina samega športa sega še precej dlje. Tudi svetovna curlinška organizacija ima svoj sedež na britanskem otoku.

Čeprav je curling šport, ki je slovenski javnosti razmeroma neznan, pa ga poznamo tudi pri nas. Curling je v Sloveniji prisoten od leta 2010 in se danes ponaša z dvema ligama. Kot se spodobi, imamo tudi svojo curlinško zvezo, o kateri več podatkov najdete na www.curling-zveza.si.

Kaj je curling?

Curling je igra na ledu, kjer se zoperstavita dve moštvi s po štirimi tekmovalci. Curling se igra s tako imenovanimi kamni in metlami, cilj igre pa je zadrsati svoj kamen čim bližje sredini označene tarče na ledu, ki se imenuje »tee«. Pri tem si igralci pomagajo s pometanjem, ki posledično pohitri in usmeri premikanje kamna po ledu.

Kamni so izdelani iz škotskega granita, njihov premer meri 30 cm, višina 11,4 cm in so težki približno 20 kg. Na zgornji strani kamna je pritrjen ročaj, medtem ko je dno vbočeno. Drsalna površina je tako kolobar med radijema 6 mm in 12 mm. Kot zanimivost naj dodamo še to, da na svetu obstajata le dva kamnoloma škotskega granita.

Curling je kulturen šport

Pri curlingu je izjemnega pomena kulturno vedenje. Kakršnokoli posmehovanje nasprotniku ali preklinjanje je prepovedano. Prav tako je običajno, da nasprotna ekipa drugi čestita za dober met ali premeteno strategijo. Curling je ekipni šport, pri katerem je končni rezultat odvisen od celotne ekipe in njene usklajenosti.

Zakaj je curling dober za zdravje?

Curling je taktičen šport, ob katerem je pomembno tako razgibavanje kot druženje s soigralci in igralci nasprotne ekipe. Ni odveč dodati tudi odkrivanja svojih zmožnosti in odganjanja vsakodnevnega stresa. Čeprav to morda na prvi pogled ni videti, je tudi curling fizično naporen šport. Kar predstavljajte si drsenje po ledu in ohranjanje ravnotežja. Že samo s tem boste imeli kar nekaj dela.

Kaj pa pometanje? Saj veste, tisto hitro krtačenje z metlami pred polzečim kamnom po ledu. V tistih trenutkih »pometačem« utrip naraste podobno visoko kot tekačem pri sprintih. In če v obzir vzamemo, da do tega v 10 igrah lahko pride tudi do 48-krat, je verjetno vse jasno.

Kako pričeti s curlingom?

V Sloveniji se curling igra v kar nekaj dvoranah v Ljubljani, na Jesenicah, v Velenju, Mariboru in še kje. Če se želite preizkusiti v tem zanimivem športu, se lahko oglasite v klubu najbližje vam in povprašate kako in kaj. Klubi so navadno zelo veseli novih igralcev, s seboj pa ne boste potrebovali kaj drugega kot topla oblačila. Vse ostalo boste dobili tam.