Kako izbrati ustrezno tekaško obutev?

fighter/ 5 aprila, 2020/ Tek in kolesarstvo/

Redna rekreacija je ključnega pomena za človekovo zdravje, zato je dobro, da se tega zavedamo vsi. Navadno se ob misli na rekreacijo ali vadbo pojavi nekaj »ponarodelih« fraz, kot na primer: »Eh, nimam časa«, ali pa: »Nimam denarja za rekreacijo«.

Znano je, da je tek ena najcenejših rekreacij, kar jih obstaja. Poleg majice in telovadnih hlač potrebujete zgolj še tekaške copate, ki so dejansko edini omembe vreden strošek. Je pa zato potrebno biti toliko bolj pozoren pri izbiri kvalitete tekaške obutve.

Izberite tekaško obutev, ki bo odgovarjala vam

Veliko ljudi, ki se odločijo za tek, se zapodi v trgovino in vpraša, kateri tekaški copati so dobri. Tisti z globljimi žepi velikokrat kupijo kar najdražje, tisti nekoliko bolj varčni pa nekaj vmes. Vedno obstajajo tudi kupci najcenejših, ker za tek ne potrebujejo nič posebnega. Vsaj tako mislijo pred svojim prvim tekom.

Zavedati pa se je potrebno, da nihče od zgoraj naštetih ni kupil najboljše tekaške obutve. Zakaj? Odgovor je precej enostaven. Ljudje smo si različni in takšne so tako naše noge kot tudi način in stil teka. Če so neki športni copati dragi, še ne pomeni, da bodo najboljši za vaše stopalo. Dejstvo pa je, da vas bo pravilna izbira tekaške obutve obvarovala marsikatere tekaške poškodbe.

Ste že slišali za pronacijo in supinacijo?

Ne? Potem si vsekakor preberite naslednje vrstice. Z izrazoma pronacija in supinacija opišemo, kako se obnaša stopalo določenega tekača med samim tekom. Pri pronaciji gre za stanje, ki se odvija v sklepu pod gležnjem in jo najlažje opišemo kot gibanje noge na notranjo stran pri dostopu na tla.

Supinacija pa po drugi strani pomeni, da do tega izrazitega giba ne prihaja. Ta podatek lahko nakazuje tudi na večjo možnost tekaških poškodb tekača, tako imenovanega »supinatorja«. Najbolje je, če se kot tekač znajdete v razredu nevtralne pronacije, kar pomeni, da se pri teku podplati vaših čevljev izrabijo v vzorcu črke S, in sicer od zunanjega dela pete proti palcu.

Izberite ustrezno tekaško obutev glede na vaš stil teka

Tekači, ki spadajo v skupino nevtralne pronacije, lahko pri teku uporabljajo različne vrste tekaške obutve. Seveda pa bo še vedno najbolje, če izberejo nevtralne. Tekači s supinacijo pa si bodo želeli teči v športnih copatih, ki bodo nudili veliko več blaženja pri udarcu ob tla, ki lahko pri uporabi nepravilne tekaške obutve vodi v poškodbe.

Tekaške čevlje uporabljajte zgolj za tek

Ena pogostejših napak rekreativcev je, da tekaške copate uporabljajo tudi za druge aktivnosti. Denimo za tenis, badminton in podobno. Pri drugih športih v ospredje pridejo povsem drugačni gibi, kar povzroči hitrejšo obrabo copat ali takšne spremembe, ki lahko vplivajo na počutje pri samem teku.

Redna menjava tekaške obutve

Še ena od napak, ki se rekreativcem velikokrat primeri, je pretirana navezanost na stare tekaške copate. Uporabljajo jih do zadnjega izdihljaja oziroma dokler se še držijo skupaj. Potrebno se je zavedati, da material med obrabljanjem postopoma izgublja kvaliteto in se slabše obnaša – ne glede na to, da se še vedno drži skupaj.

Menjava tekaške obutve

Tekaško obutev je potrebno menjati, še preden je ta povsem obrabljena.

Blaženje podplata nikakor ni več enako, to pa lahko vpliva na morebitne tekaške poškodbe. Predstavljajte si denimo avtomobil z novimi pnevmatikami. Te se med uporabo skozi mesece in leta seveda izrabljajo in kljub temu, da se na koncu še držijo skupaj, v nekem trenutku enostavno niso več dovolj varne in jih je potrebno zamenjati.

Ne sklepajte kompromisov

Že res, da so nam nekatere reči všeč in druge ne, a pri tekaški obutvi je potrebno precej več pozornosti nameniti kvaliteti. Tekači so na začetku postavljeni pred izbiro z nekaterimi omejitvami. Najsi bo to cena, dizajn ali pa blagovna znamka, nikoli ne kupujte tekaške obutve samo zato, ker je poceni, lepa ali pa ima na sebi prestižen logotip.

Še nekaj nasvetov: v trgovini, ki to omogoča, dajte skenirati svoje stopalo. Z rezultati analize boste precej bližje odgovoru na to, kakšno tekaško obutev potrebujete. Pred nakupom vsekakor razmislite tudi o tem, po kakšnem terenu boste večinoma tekli. Nikakor ni nepomembno, ali je to asfalt, pesek ali gozd. In seveda, naj vam ne bo nerodno prodajalca vprašati za nasvet.