Kako pogosto se odpraviti na tek?

fighter/ 2 aprila, 2020/ Tek in kolesarstvo/

Tek je ena najcenejših rekreacij, največkrat poteka na svežem zraku in ponuja ogromno koristi za človeško telo. Z rednim tekom boste vzdrževali kondicijo, krepili srce, ohranjali srčno-žilni sistem in skrbeli za svoj krvni tlak. Pa ne le to. Tek pomaga tudi pri vzdrževanju optimalne telesne teže.

Ker se med tekom sproščajo posebni hormoni sreče, ki odganjajo stres, je izjemno dober tudi za ohranjanje našega psihičnega zdravja in splošnega dobrega počutja. Ampak kako pogosto se odpraviti na tek, da bomo deležni vseh teh prednosti teka?

Kaj želite s tekom doseči?

Kako pogosto je dobro teči, je zelo odvisno od tega, kaj želite s tekom doseči. Prav tako je pomembno, ali ste že vpeljani v tek ali pa z njim šele pričenjate. Vsekakor se morajo ljudje, ki bodo tekli z namenom izgube odvečnih kilogramov, najprej organizirati pri prehrani. Brez tega tudi tek ne bo dal popolnih rezultatov.

Naslednji vidik je morda tudi vaša odvisnost od ostalih obveznosti, ki jih imate čez dan. Za tek si je potrebno vzeti čas, najbolje pa bo, če boste z njim opravili navsezgodaj zjutraj. Na ta način boste skozi celoten dan s seboj nosili pozitivno energijo in voljo do dela.

3x na teden je mnogo bolje kot nič

Če še vedno ne veste kako se lotiti teka, si za začetek zastavite 3 tekaške dni v tednu. Recimo da so to ponedeljek, sreda in petek. Kombinirajte tek in hojo ter tecite, dokler se boste dobro počutili.

Najslabše je, če nespametno zamorite svoje mišice in telo, ki bo prihodnjič na ves glas kričalo, da si teka ne želi več. Tek morate vzljubiti, postati mora del vas. Ko boste prišli do te točke, boste želeli teči vsak dan in boste za to tudi našli čas.


Ni potrebno odteči maratona. Tečete lahko tudi samo dvajset minut ali pol ure. Pozitivni učinki teka se bodo kmalu pokazali in želeli si boste še več. Spraševali se boste, kje so vaše meje in želeli si jih boste raziskati.

Če se pripravljate na večje tekaške podvige kot so krosi ali maratoni, potem se boste vsekakor morali bolj skrbno pripraviti nanje. Še najbolje, da se pred pričetkom treninga pomenite s katerim od osebnih tekaških trenerjev, ki vam bodo s svojimi izkušnjami in nasveti pomagali bolj, kot si sploh lahko mislite. Na ta način boste seznanjeni s pravilno prehrano, načinom in količino teka, vse skupaj pa vas bo obvarovalo pred morebitnimi poškodbami.

Na začetku si ne zadajte previsokega cilja

Pustimo ob strani resnejše tekače, ki se pripravljajo na večje podvige in se vrnimo k osnovam. Še en pomemben podatek, ko se vprašate, kako pogosto se odpraviti na tek, je, kako dolgo razdaljo mislite preteči in seveda kako intenzivno.

Za začetek si vsekakor ne zadajajte previsokih ciljev in se odpravite teč nekam, kjer vam je okolica všeč. Tek v naravi je izredno sproščujoč, še posebej če vsaj del poti poteka po gozdni poti.

In morda še enkrat najpomembnejši napotek, na katerega smo že nekajkrat namignili. Tecite toliko in tolikokrat, kolikor vam ustreza. Dokler se pri teku in po njem dobro počutite. Poskrbite za kakovostne tekaške copate in tekočino. Kar se tiče oblačil, pa kaj več od majice in kratkih hlač ali trenirke za začetek res ne boste potrebovali.