Kako izbrati smučarsko opremo za otroka?

fighter/ 9 aprila, 2020/ Zimski športi/

Zimskih radosti se, poleg odraslih seveda, nadvse razveselijo tudi otroci. Ob prvem sneženju njihove oči postanejo večje in nestrpno odštevajo dneve do zimskih počitnic. Za male smučarje pa morajo straši poprej izbrati še smučarsko opremo.

Seveda je potrebno to storiti z mislijo na otroka in njegovo varnost. Včasih se je smučarsko opremo za otroke kupovalo malo čez palec in na eno oko. Danes pa je jasno, da to ni pravi način za izbiro optimalne smučarske opreme, ki bo otroku zagotavljala maksimalno varnost in možnost učenja ter napredovanja.

Kako izbrati otroške smuči?

Vsekakor se morate najprej vprašati, kako dober smučar je vaš otrok. Na to vprašanje si morate tudi pošteno odgovoriti, saj je njegova varnost na prvem mestu. Včasih so nam kupovali smuči, ki so bile vsaj 10 centimetrov daljše od naše višine, danes pa velja, da je bolje, če so nekoliko krajše. Še posebej v primeru, ko otrok še ni najboljši na smučeh.

Otroške smuči Elan Jett

Otroške smuči Elan Jett z vezmi EL4.5 QuickShift (Extremevital.com)

Kako torej izbrati prave smuči za otroka? Krajše smuči so za male smučarje precej bolj obvladljive, zato boste iskali smuči, ki jim bodo segale nekje do brade. V primeru, da gre pri otroku za popolnega začetnika, pa je priporočljivo, da je dolžina smuči krajša od njihove višine celo do 15 centimetrov.

Kako izbrati smučarske palice in otroške pancerje?

Pri palicah je tako, da čisti začetniki sprva ne uporabljajo palic, ko pa jih, pa naj bi bile te idealne v naslednjem primeru. Otrok naj palico prime tik pod krpljami oziroma snežno zavoro ter z ročajem prisloni ob tla. Njegova roka mora v komolcu tvoriti pravi kot (90 °).

Posebej pozorni morate biti tudi pri izbiri otroških smučarskih čevljev ali po domače pancerjev. Pri smučarskih čevljih za starše predstavlja problem, da ne morejo s pritiskom prstov ugotoviti, do kam segajo nožni prsti njihovega otroka. Smučarske čevlje naj otrok (če je še manjši) pomerja, ko je nad tem navdušen, saj bo takrat po pravici povedal, ali ga ti tiščijo ali ne.

Kako izbrati otroško smučarsko čelado in očala?

K sreči smučarska čelada postaja čedalje bolj priljubljena med vsemi smučarji, zato otroka ni več težko prepričati, da jo potrebuje. Pri izbiri otroške smučarske čelade bodite previdni, da se prilega glavi otroka, nikakor pa ne sme biti preohlapna. Prav tako se čelada na zadnjem delu ne sme dotikati zatilja. Če primete za čelado in naročite otroku, naj glavo obrne levo in desno, čelada pri premikanju glave nikakor ne sme obstati na enakem položaju med vašimi rokami.

Rob čelade naj »sedi« nekje okrog dveh centimetrov nad obrvmi. Pri nakupu smučarske čelade za svojega otroka naj ne bo cena nikoli prvi faktor za nakup. Prednost pred vsem ostalim ima v tem primeru vsekakor varnost. Ko kupujete smučarska očala, to vedno počnite skupaj z nakupom smučarske čelade, saj se morajo ta lepo prilegati skupaj z njo. Bodite pozorni tudi na to, da čelada ne pokriva ušes otroka na način, da bi zaradi tega slabše slišal.

Še informacija: smučar je do vključno 14. leta starosti po zakonu dolžan nositi smučarsko čelado.