Spoznavamo vrste koles: treking kolo

fighter/ 5 aprila, 2020/ Tek in kolesarstvo/

Kolo je vsekakor ena najpriljubljenejših oblik transporta pri nas, vse večkrat pa tudi športni rekvizit rekreativcev in nekoliko bolj resnih športnih zanesenjakov. Ker na trgu obstaja več vrst koles, se bomo tokrat lotili opisa treking kolesa.

Treking kolo je mešanica gorskega in mestnega kolesa, ki lahko kolesarju ponudi precej užitkov na prostem in je hkrati izjemno pripravno za vožnjo po različnih terenih. Ker pa treking kolo služi večinoma za daljše vožnje po ravnem terenu, je temu prilagojena tudi sama velikost kolesa oziroma drža kolesarja na njem.

Razlika med gorskim in treking kolesom

Že res, da sta si gorsko in treking kolo dokaj podobna, a je med njima tudi kar nekaj poglavitnih razlik. Medtem ko je gorsko kolo namenjeno vožnji po naravnih, hribovitih terenih in ima v ta namen širše plašče, kvalitetne blažilce in veliko število prestav, je treking kolo bolj namenjeno vožnji po ravnih terenih.

Že sama drža na treking kolesu je nekoliko drugačna. Na gorskem kolesu je kolesar ves čas malo nagnjen naprej z ukrivljeno hrbtenico, pri treking kolesu pa je sama drža kolesarja bolj zravnana, tako da je obremenitev za hrbtenico precej manjša.

Trža na treking kolesu

Drža na treking kolesu je bolj ravna kot na gorskem kolesu.

Treking kolo ima tudi precej ožja platišča z nižjim profilom, kar zmanjšuje trenje z vozno površino. To seveda vpliva na to, da je vložena energija kolesarja pri poganjanju pedal precej nižja, kot bi bilo to v primeru vožnje na gorskem kolesu. Treking kolesa imajo tudi nekoliko večje kolesne obroče. To jim zagotavlja daljšo prevoženo pot z enim obratom pedal, kot bi bilo to v primeru vožnje z gorskim kolesom.

Oprema treking kolesa

Treking kolo ima, v primerjavi z gorskim, precej več osnovne opreme. Seveda pride ta v paketu na željo kupca, za katerega ni nujno, da bi se rad v popolnosti odrekel vožnji po bolj hribovitih delih dežele. V tem primeru pride še kako prav, da je kolo čim lažje in opremljeno do zadnje podrobnosti.

Razlika je seveda ta, da je na treking kolo možno montirati precej dodatne opreme, na primer tačko za kolo, luči, prtljažnik in blatnike. Kljub temu pa se še vedno veliko kupcev odloči za treking kolo brez pretirano veliko dodatne opreme.

Kako se odločiti: za gorsko ali treking kolo?

Za nakup treking kolesa se boste verjetno odločili v primeru, da imate namen kolesariti večinoma po ravnih terenih, asfaltu in le tu in tam zaviti morda na kako makadamsko pot. V tem primeru boste tovrstne izbire vsekakor veseli, saj boste v vožnjo vložili mnogo manj energije in bo ta tako precej prijetnejša in hitrejša.

Treking kolo vam bo dobro služilo tako v primeru, da se imate z njim namen voziti v službo, kot tudi v primeru daljših rekreacijskih voženj ali izletov. S seboj prinaša udobje, za kar poskrbijo večji kolesni obroči, ožji plašči, lahek okvir in menjalnik z 20 do 30 prestavami. Pa srečno pot!