Spoznavamo vrste koles: cestno kolo

fighter/ 2 aprila, 2020/ Tek in kolesarstvo/

Kolesarstvo je ena najbolj priljubljenih oblik rekreacije na svetu in tako je seveda tudi pri nas. Ko se zunaj pojavi primerno vreme, se z njim na ceste podajo tudi kolesarji. Nekateri v želji po raziskovanju in razgibavanju, drugi kolo uporabljajo iz povsem praktičnih razlogov, za transport od točke A do točke B.

So pa tu še tisti tretji, rekreativni kolesarji, ki od tega športa želijo nekaj več. Boljšo vzdržljivost, več hitrosti in vsekakor več prevoženih kilometrov. Gre za cestne kolesarje, ki temu primerno tudi vozijo cestna kolesa.

Kaj je cestno kolo?

Cestno kolo ali po domače »dirkalno kolo« ali »specialka« je skorajda peresno lahko kolo z ukrivljenim krmilom, ki je že od daleč videti skrajno neudobno. Na tem kolesu se kolesar s trupom in glavo drži precej nizko in pri kolesarjenju uporablja bolj profesionalno opremo.

Lahko bi zapisali, da skoraj ni možnosti, da bi na cesti opazili cestnega kolesarja, ki ne bi bil oblečen v kolesarski dres, obut v posebne kolesarske čevlje in na glavi ne bi nosil čelade. Ker gre pri cestnem kolesu dejansko za dirkalnik, s katerim se dosegajo zavidanja vredne hitrosti, je temu primerno potrebno poskrbeti tudi za varnost.

Razlika med cestnimi in ostalimi kolesi

Cestno kolo se od gorskega ali mestnega razlikuje v marsičem, a od obeh najbolj v teži. Cestno kolo je precej lažje, njegova teža pa je odvisna od materialov, iz katerih je sestavljeno. Od obeh »bratrancev« se loči tudi po nameščenih kolesih oziroma pnevmatikah. Te so izjemno ozke in se imenujejo tabularji.

Ozke gume so primerne zgolj za raven asfalt in so na drugih površinah praktično neuporabne. Njihova širina omogoča karseda malo trenja, zato je kolesar na cestnem kolesu lahko precej hitrejši kot denimo na gorskem ali mestnem.

Kaj pa vožnja in udobje?

Prvi pogled ne vara. Cestno kolo je v primerjavi z ostalimi nekoliko bolj neudobno. Za hitrost je potrebno žrtvovati kar nekaj udobja, kot so težji udobni sedež, blažilniki na vilicah in dokaj neroden položaj med vožnjo.

Udobje cestnega kolesa

Cestno kolo je za razliko od ostalih koles precej neudobno.

Kljub temu pa posebna kolesarska oprema nekoliko ublaži nekaj teh pomanjkljivosti. Tako so na voljo praktično obvezne kolesarske hlače s podlogo med nogami, ki poskrbijo, da pri vseh naporih ne boste občutili sile špartanskega sedeža. Boljši sedeži pa vsebujejo tudi posebno silikonsko polnilo za večje udobje.

Kaj upoštevati pri nakupu cestnega kolesa?

Pri nakupu cestnega kolesa nikar ne glejte samo na ceno. Kvalitetno cestno kolo je seveda nekoliko dražje, a boste nadvse veseli kak kilogram lažjega okvirja in obročev. Če ne mislite prevoziti ravno velikega števila kilometrov, pa bo za vas morda primerno tudi nekoliko cenejše cestno kolo.

Vsekakor morate pri nakupu upoštevati svojo velikost in težo ter seveda držo, ki jo boste imeli na kolesu. Na samo izbrano dimenzijo okvirja namreč vplivajo tako vaša dolžina rok kot tudi velikost dlani, širina ramen in medenice. To je najboljši način, da izberete zase idealen sedež, krmilo, gonilke in samo krmilno oporo.

O vsem naštetem se seveda posvetujte s prodajalcem, specializiranim za prodajo cestnih koles, ki vam bo pri nakupu znal tudi najbolje svetovati.