3 načini MMA borbe

fighter/ 29 septembra, 2016/ MMA/

Mešane borilne veščine oziroma MMA veljajo za atraktivne in izjemno zahtevne, zato imajo po vsem svetu veliko privržencev. Tako tistih, ki se z njimi ukvarjajo, kot tistih, ki pri borbah sodelujejo zgolj kot gledalci. MMA vključuje najrazličnejše načine borb oziroma pestro kombinacijo borilnih veščin. Nekateri borci izhajajo iz ene veščine ter se nato prilagajajo oziroma osvajajo še druge, nekateri pa se odločijo za MMA in s tem obvladanje različnih veščin že na začetku. Ne glede na to pa je potrebno za MMA borbo osvojiti tri različne načine borbe, ki so bistvene tudi posameznim borilnim veščinam.

MMA je zmes tehnik in znanj

Vsakdo, ki ga zanima MMA, najprej pomisli na to, da je potrebno razviti učinkovitost pri napadih v obliki udarcev. Mešane borilne veščine pri udarcih niso tako strogo omejene kot posamezne borilne veščine, uporabljajo pa se lahko tako pesti in dlani kot komolci, stopala in kolena. Za dobro tehniko se marsikdo sprva posveti kickboksu, boksu, karateju, taekwandoju in drugim borilnim veščinam, pri katerih se nauči učinkovite tehnike in razvije moč.

Ker mešane borilne veščine ne temeljijo zgolj na udarcih, temveč je dovoljeno marsikaj, ob čemer bi dobili recimo pri boksu takoj kazen, se je poleg tehnike udarcev treba naučiti tudi tehnike rokoborbe. To tekmovalcu omogoča, da bolje izkoristi napake nasprotnika in ga hitreje prime v prijem, iz katerega se ni mogoče rešiti, oziroma podre na tla. Priporočljivo je torej obvladanje prostega in grškega sloga rokoborbe, še bolj pa je med MMA borci v ta namen priljubljen judo. Gre namreč za tehnično izjemno zahtevno borilno veščino, katere namen je prav onemogočiti nasprotnika s tem, da ga podremo na tla (pogosto z metom).

Judo je odlično izhodišče tudi glede tako imenovanih parternih tehnik, kjer imamo v mislih končne prijeme in nenazadnje tudi tehniko davljenja. Končni prijemi so lahko uspešni, kadar gre za kombinacijo tehničnega znanja in moči, s katerim nasprotnika primemo v takšnem položaju, da mu onemogočimo rešitev iz prijema. Seveda ne moremo tudi mimo borilne veščine jiu-jitsu, kjer so prav tako v ospredju meti na tla, tehnike davljenja, zaklepa rok in nog ipd.

Borilne veščine zahtevajo moč telesa in duha

Kljub temu, da se zdi, da je za MMA najbolj potrebna mišična moč, je treba poudariti, da ta sama gotovo ne prinese uspeha. S tem, ko borec trenira vse zgoraj naštete načine borbe, mora veliko vložiti tudi v trening vzdržljivosti, hitrosti in seveda tudi v svojo psihično pripravo in stabilnost.