Taekwondo – razlike med ITF in WTF

fighter/ 14 novembra, 2015/ Taekwondo/

Taekwondo velja za eno najbolj priljubljenih mlajših borilnih veščin, saj se je razvil šele po drugi svetovni vojni. Nastal je na področju Koreje, zato je črpal tehniko iz različnih starih korejskih in kitajskih borilnih veščin, ker je pri njem poudarek na udarcih z nogo, pa se zanj navdušujejo mnogi, ki se sicer ukvarjajo s kickboksom. Taekwondo  je od leta 1992 prisoten tudi na olimpijskih igrah, kamor se lahko uvrstijo športniki, ki tekmujejo v sklopu WTF.

Zakaj sta ITF in WTF ločeni organizaciji?

ITF (International Teakwondo Federation) in WTF (World Teakwondo Federation) sta največji svetovni organizaciji za teakwondo. Prva je na pobudo generala Honh Hi Choi-ja nastala leta 1966, drugo pa je leta 1977 ustanovilo Korejsko taekwondo združenje. Zakaj kar dve organizaciji?

Honh Hi Choi je bil eden najbolj dejavnih promotorjev in tudi prvi predsednik Korejskega taekwondo združenja. Po nekaj letih vodenja organizacije se je poslovil, saj je postal južnokorejski ambasador v Maleziji, nato pa se je leta 1965 vrnil in ponovno skrbel za prezentacijo te korejske borilne veščine v svetu. Ker je bil precej avtoritativna osebnost, je postal nepriljubljen, in leto kasneje so ga odstavili. Zaradi tega je ustanovil ITF oziroma Mednarodno taekwondo zvezo. Šele nekaj let po njegovi odcepitvi je tudi Korejsko taekwondo združenje ustanovilo svojo svetovno organizacijo, torej WTF (World Taekwondo federation).

Razlike med ITF in WTF

Teakwondo pod okriljem WTF in po pravilih Olimpijskega komiteja skrbi za »sparring« borbe, torej borbe, kjer je mogoč »full contact«, vendar z zaščitno opremo – potreben je tako imenovani hogu, ki skrbi za zaščito prsnega koša, prav tako pa se uporablja zaščito za podlakti, goleni in glavo.

Udarci z rokami ali nogami v glavo so prepovedani. Pri ITF so udarci v glavo dovoljeni, prav tako pa so v primerjavi z WTF drugačna pravila za točkovanje (1 točka za udarec v telo ali glavo, 2 točki za skok z brco v telo ali brco v glavo, 3 točke za skok z brco v glavo). Obe verziji se razlikujeta tudi po velikosti prostora za borbo: pri ITF meri ring 10 x 10 ali celo 20 x 20 metrov, pri olimpijski WTF verziji pa ta meri manj.