Življenjska zgodba sumoborca

fighter/ 24 novembra, 2015/ Sumo borba/

Sumo je japonska oblika rokoborbe, ki jo marsikateri prebivalec Zahoda smatra za precej eksotično. Gre za rokoborbo, s katero se na Japonskem ukvarjajo celo profesionalno, v drugih deželah sveta pa se ni prijela in velja za nekaj nenavadnega. To lahko pripišemo tako dejstvu, da sumo temelji na dolgi tradiciji in je vanj vključenih veliko pradavnih japonskih običajev, kot tudi temu, da imamo na Zahodu življenje sumoborca za življenje, ki je precej nezdravo in po naših merilih niti malo športno. Da je res tako, nam povedo pravila, ki veljajo za japonske sumoborce, prav tako pa najdemo dodatno potrditev v žalostnem dejstvu, da imajo sumoborci precej kratko življenjsko dobo.

Kako živijo sumoborci?

Življenje sumoborcev, ki so na Japonskem zelo spoštovani, je izjemno regulirano ter nadzorovano, saj mora popolnoma slediti pravilom Japonske sumo zveze. Večina borcev tako živi v posebnih komunah, kjer tudi trenirajo, njihov vsakdanjik pa je podrejen tradiciji.

Prvi sumoborci so bili samuraji, največkrat samuraji brez gospodarja (imenovani ronin). Sumo borbe na profesionalnem nivoju so se začele že leta 1684 v svetišču Tomioka Hačiman, danes pa glavne sumo rokoborbe potekajo v dvorani Ryogoku v Tokiju.

Sumoborci se morajo držati strogih pravil obnašanja in tudi v svojem videzu ter vsakdanjih opravilih popolnoma slediti tradiciji. V javnosti morajo nositi tradicionalna japonska oblačila, biti obuti v lesene cokle, prav tako pa morajo imeti dolge lase, spete v značilno figo. Sumoborcem je prepovedano, da bi vozili avtomobile.

V komuni, kjer bivajo in trenirajo, uživajo največ spoštovanja starejši borci, zato so mlajši zadolženi za različna gospodinjska opravila, prav tako pa morajo vstati in vaditi že ob peti uri zjutraj. Starejši sumoborci pa so tisti, ki jim morajo mlajši ves čas služiti in jim streči. Prav tako se lahko poročijo in živijo v svojih zasebnih prostorih znotraj komune, medtem ko imajo mlajši skupne spalne prostore.

Zakaj imajo sumoborci tako življenjsko dobo samo 60 let oziroma vsaj za 10 ali 15 let manj od »normalne«? Zagotovo lahko to pripišemo za zahodne pojme oziroma sodobno medicino precej nezdrav življenjski slog. Sumoborci ne smejo zajtrkovati, privoščijo pa si izjemno obilno kosilo, ki ga obilno poplaknejo s pivom. Po kosilu je zapovedan počitek – in to seveda z namenom, da bi pridobili kar največ telesne teže.

Gotovo se sprašujete, od česa sumoborci živijo oziroma kako si lahko privoščijo svoj lenobni in požrešni življenjski stil. Pravzaprav profesionalci od Japonske sumo zveze prejemajo plačo, ki lahko pri sumoborcih najvišjega ranga znaša tudi okoli 25.000 evrov letno.