Kdo je Mirko Cro Cop?

fighter/ 8 novembra, 2015/ MMA/

Med ljubitelji borilnih veščin gotovo ni nikogar, ki ne bi vedel, kdo je Mirko Cro Cop. 41-letni Hrvat Mirko Filipović velja za legendo, ki jo pozna ves svet, njegovi dosežki v ringu pa so marsikomu v navdih. Pričel je namreč kot boksar in kickboksar, a je nato svoje znanje borilnih veščin nadgradil ter se uveljavil predvsem kot športnik, ki je najbolj poznan kot borec v mešanih borilnih veščinah (MMA), kjer v težki kategoriji ni nasprotnika, ki nanj ne bi gledal zgolj s spoštovanjem. Kako tudi ne, ko pa je osvojil tako naslov šampiona v kickboksu kot tudi v mešanih borilnih veščinah, kar je pred njim uspelo samo enemu športniku.

Mirko Filipović je svoj vzdevek Cro Cop dobil zaradi svojega poklica, kajti njegov vzdevek je dejansko okrajšava za »hrvaški policist«. Filipović je namreč za del svoje moči, urjenja in spretnosti lahko hvaležen svoji službi v hrvaški policiji oziroma v elitni specialni enoti policije.

Kako je Mirko Cro Cop gradil svojo športno kariero?

Danes je Mirko Cro Cop znan predvsem po tem, da je bil drugi na svetu, ki je postal prvak tako v kickboksu kot v mešanih borilnih veščinah, prav tako pa je edini, ki je zmagal K-1 in Pride Grand Prix. Preden je postal po vsem svetu znan kot Cro Cop, pa je kot mlad moški boksal pod imenom Tigar (Tiger). Kot boksarski amater je dosegel 40 zmag (31 s knockoutom). Pri 22. letih se je odločil preizkusiti v K-1 tekmovanju v kickboksu, vendar prvo leto še ni dosegel velikega uspeha. Tri leta kasneje, leta 1999, pa se je proslavil kot eden najboljših borcev, še zlasti po tem, ko je bilo javnosti razkrito, da se je v zadnji spopad podal celo z zlomljenim rebrom.

Leta 2002, ko je že tekmoval v seriji japonskih borilnih veščin Pride, se je odločil, da postane profesionalec, zato je službo popolnoma zamenjal za treninge in borbe – in sledili so uspeh za uspehom.

Mirko Cro Cop, ki ima sicer črni pas v Tae Kwon Do-ju, je 40 zmagam (od 45 bojev) v amaterskem boksu dodal še preko 20 zmag v kickboksu in preko 30 zmag v mešanih borilnih veščinah. In prav mešane borilne veščine so mu prinesle največ spoštovanja ter ga proslavile kot enega najboljših, če ne kar najboljšega borca vseh časov.

Mirko Filipović je svojo kariero zaključil novembra 2015, zgolj dva tedna pred napovedanim bojem proti Anthonyju Hamiltonu. Upokojitvi je botrovalo tudi razkritje antidopinške agencije, da je Cro Cop uporabljal človeški rastni hormon. Filipović je priznal, da je prišlo do zlorabe zaradi njegove poškodbe ramena ter se umaknil iz nadaljnjih bojev.

Športno kariero je Filipovič dopolnjeval tudi z udejstvovanjem na drugih področjih. Zanimivo je, da je bil en mandat poslanec v hrvaškem parlamentu, sicer pa je tudi družinski človek, oče dveh sinov.